Postoperatief oedeem

Huidaandoeningen

Postoperatief oedeem

In principe kan na iedere operatie oedeem ontstaan, dit oedeem kan na enkele weken verdwijnen, maar in enkele gevallen gebeurt dat niet. Vaak is er dan een onderliggende oorzaak: een primair lymfoedeem dat zich eerder nèt niet openbaarde, maar nu er meer oedeem zich nu manifesteert als gevolg van de vergrote lymflast na de operatie.
Waar tot dusver het lymfsysteem zijn werk precies nog aan kon, wordt het nu opeens teveel. Na enige tijd kan het lymfoedeem overgaan, helaas kan het ook blijvend van aard zijn.

Hoe ziet een postoperatief oedeembehandeling eruit?

Met behulp van manuele lymfdrainage wordt de afvoer van overtollig vocht gestimuleerd. Een soort lichte massage van de afvloedgebieden. Door de rekprikkel toe te dienen blijkt de lymfe versneld afgevoerd te worden. Hierdoor zal pijn en het vermoeide gevoel verminderen en wordt bewegen gemakkelijker. Met behulp van fibrosegrepen worden de wat verkleefde huidlagen in het omliggende weefsel behandeld. Postoperatieve oedeemtherapie is eigenlijk een verzameling van verschillende behandelingen, die als losse behandelingen kunnen worden ingezet maar meestal tezamen een optimaal resultaat geven. De verschillende behandelingen zijn: manuele lymfdrainage (postoperatief oedeem), lymfepress, lymftaping, endermologie, ambulante compressietherapie en niet te vergeten zelfmanagement. Welke behandeling we precies inzetten, is afhankelijk van de oorzaak, aard, locatie en gesteldheid van de patiënt.

Heeft u oedeem na een operatie of trauma wat niet is verdwenen na een aantal weken? Maak gerust een vrijblijvende afspraak op onze praktijk. Uw huidtherapeut neemt met een behandelplan door en kijkt wat de mogelijkheden zijn.