Acne littekens
Op de plek waar de puistjes hebben gezeten, kan de huid beschadigd raken waardoor er een littekens achterblijven. Op de huid ziet u dan putjes, of juist een verhogingen van de huid. De kleur kan ook variëren, namelijk van wit tot rood/bruin. Er zijn allerlei verschillende soorten littekens die kunnen ontstaan.
Oorzaak acne littekens
Alle vormen van ontstoken acne kunnen de oorzaak zijn van acne-littekens. Maar hoe dieper de ontsteking zit hoe meer kans op een litteken. Bovendien verschilt de gevoeligheid voor het ontstaan van littekens van persoon tot persoon. Hoe langer de acne onbehandeld blijft, hoe groter de kans op diepe ontstekingen. Acne littekens kunnen ook ontstaan bij verkeerd uitdrukken van puistjes en krabben. Hierdoor wordt de huid onnodig beschadigd.
Rest verschijnselen bij acne
Behalve littekens kunnen ook andere restverschijnselen ontstaan na een periode van actieve acne, namelijk:
- Rode vlekken; Nadat de ontstekingen zijn verdwenen blijven gedurende 3 tot 9 maanden rode vlekjes zichtbaar op de plekken waar de ontstekingen hebben gezeten. Als deze vlekjes geheel vlak zijn dan is er meestal geen sprake van littekenvorming. De rode plekken trekken uiteindelijk weg.
- Donkere vlekken; Wanneer de acne wordt blootgesteld aan de zon, kan een donkere verkleuring van de huid ontstaan. Bij donkerdere huidtypen en blootstelling aan zonlicht is het risico op deze verkleuring van de huid het grootst. Deze extra pigmentatie trekt vaak ook weer weg. Dit kan wel tot 3 jaar duren, met verschillende technieken kan dit proces worden versneld.
Soorten acne littekens
Er zijn verschillende soorten acne littekens. Deze soorten zijn in twee groepen te verdelen. Namelijk littekens met weefselverlies en littekens met weefseltoename. Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende soorten littekens.
Littekens met weefselverlies (putjes, dieper gelegen huid).
- Atrofische littekens; Bij deze littekens lijkt er sprake te zijn van kleine stukjes sterk verdunde, kwetsbare huid die bij samenknijpen kan rimpelen als sigarettenpapier. Uiteindelijk wordt dit type litteken meestal wit van kleur. Het komt voor in het gezicht en op de romp.
- Boxcar littekens; Ronde en ovale ingezonken littekens met een duidelijke rand, ze kunnen oppervlakkig maar ook diep zijn.
- Glooiende littekens; Bij deze vorm is er geen sprake van scherp uitgeponste littekens, maar van een soepel aanvoelende huid met kleine glooiende verzakkingen zonder scherpe begrenzing naar de normale huid. Vooral op de wangen en de slapen komt dit type litteken voor.
- Ice-pick scars; Deze zijn klein en hebben een ‘steile’ wand en worden zo genoemd omdat ze smal en diep zijn alsof ze door een ijspriem zijn uitgeboord. Meestal betreft het hier diepe littekens op de wangen.
- Hypertrofische littekens; Op de plaats waar de acne-ontsteking heeft gezeten wordt een grote hoeveelheid littekenweefsel aangemaakt, die als een vast aanvoelende knobbel in en op de huid ligt. Deze littekens kunnen vrij groot worden. Ze kunnen, indien ze vlak bij elkaar zitten, zelfs samenvloeien. Voorkeurslocatie: de borst, rug en het achterhoofd.
- Keloïd; Deze lijken sterk op hypertrofische littekens, maar dit soort littekens breidt zich buiten het oorspronkelijke ontstekingsgebied uit. Deze littekens worden door de dermatoloog behandeld.
Hoe worden acne littekens behandeld?
Wij beschikken over verschillende apparatuur en behandelingsmogelijkheden om littekens minder zichtbaar te maken. De keuze is sterk afhankelijk van het type litteken en van uw huidtype. De mogelijkheden worden tijdens een intakegesprek met u besproken. Het is belangrijk om u te realiseren dat littekens nooit helemaal verdwijnen. Alle behandelingen zijn erop gericht de littekens minder zichtbaar te maken.