Littekenmassage

Littekens ontstaat wanneer er diepe schade aan de huid ontstaat. Wanneer alleen de opperhuid beschadigd is zal er alleen een schaafwond zijn en zullen er geen litteken ontstaan. Een litteken bestaat uit bindweefsel dat het vernietigde weefsel vervangt. Meestal is een litteken vlak en niet opvallend maar soms kan het genezingsproces anders verlopen. Een litteken kan verkleurd, verkleefd, verdikt zijn of te strak in de huid liggen. Er kan ook sprake zijn van jeuk en/of pijn.

Wat houdt littekentherapie in?

Afhankelijk van het soort litteken maakt u samen met de huidtherapeut een behandelplan om de verkleuring, de structuur en textuur, verkleving en eventueel pijn en jeuk te verminderen. Wij beschikken over verschillende behandeltechnieken om het litteken te verbeteren.

Verwijzing

U junt zowel met als zonder verwijzing van uw (huis)arts bij de huidtherpeut terecht voor littekentherapie. Indien u zonder verwijzing komt zal de huidtherapeut een zogenaamde screening uitvoeren om te bepalen of consultatie met een (huis)arts gewenst is alvorens u lttekentherapie kan ondergaan. In veel gevallen wordt littekentherapie vanuit de aanvullende verzekering vergoed.

Voor de behandeling

Bij het eerste consult worden tijdens een intake de benodigde gegevens verzameld; om wat voor soort litteken gaat het wat is precies uw hulpvraag. Aan de hand hiervan wordt een behandelplan gemaakt. Afhankelijk van de locatie wordt of met de VisioFace (gelaat) of met een gewone camera het litteken gefotografeerd en wordt met de MC1000 een litteken/huidanalyse gemaakt. Tijdens een intake gesprek worden de verschillende
mogelijkheden besproken en een behandelplan uitgezet.

De behandeling met massagetechnieken

Door middel van massage technieken kan een verkleefd litteken van de onderhuid gemasseerd worden. Hierdoor neemt de doorbloeding toe en wordt de huid weer soepeler.

Na de behandeling

De huidreactie van de littekentherapie is volledig afhankelijk van het type massage wat wordt toegepast. Dit varieert van matige tot duidelijke roodheid tot soms wel lichte korstvorming die ook gewoon weer verdwijnt.

Duur van de behandeling

Het ondergaan van littekentherapie duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten, afhankelijk van het soort litteken en de behandelkeuze. Er zijn meerdere behandelingen nodig om een zo optimaal mogelijk resultaat te bereiken.

De behandeling met siliconenpleisters en siliconengel

Voor de behandeling van verheven en/of rode littekens komen siliconenverbanden als eerste in aanmerking. Deze maken het litteken minder rood, vlakker en soepeler. Uw huidtherapeut neemt met u de verschillende mogelijkheden door.

Aanvullende behandelingen

De huidtherapeut kan littekens ook behandelen middels andere behandelmethoden. Deze kunnen in combinatie of alleen worden ingezet hetgeen afhankelijk is van het soort litteken.

  • Camouflagetherapie
  • LPG
  • CO2 fractional laser
  • Microdermabrasie met peeling
  • DermaPen
  • TCA-peeling